Kontakt:
Tel.: 222 230 537
(remove XX) info XX @karnevalove-kostymy-praha XX .cz

Prodejna (maloobchod):
Václavské náměstí 64

POBOČKA JE TRVALE UZAVŘENA

www.karnevalove-kostymy-praha.cz

Pirátská párty

V našem e-shopu naleznete širokou nabídku pirátských kostýmů a pirátských doplňků. Pirátská párty je jedním z nejoblíbenějších témat pro pořádání dětských karnevalů ale i nejrůznějších oslav pro dospělé.

Podívejme se ale trochu do historie.

Pirát (z fr. pirate, řec. peiratés, lupič, pirát) je původně námořní lupič. Piráti obvykle přepadají obchodní lodi,  ale často loupí i na pobřeží. Pirátství kvete tam,  kde je velký lodní provoz a lupiči mohou doufat v bohatou kořist. Místo šavlí a plachetnic mají dnes k dispozici rychlé čluny,  automatické zbraně i děla a rakety.

Počátkem 18. století vznikla řada pirátských band,  např. banda Edwarda Teache,  které napadaly obchodní trasy v Karibiku,  podél pobřeží Afriky a někteří i Indie. V první polovině 18. století se pirátství omezilo díky soustředěnému úsilí evropských zemí; pirátům hrozily velmi těžké tresty.

Některé země využívaly piráty jako nastroje k rušení konkurenčních obchodních tras a námořního obchodu jiných zemí a k terorizování jejich kolonií. Takovým pirátům s pověřením (Letter of Marque, kaperský list) se říkalo privatýr nebo korzár,  což v moderní arabštině je قرصان z tureckého Korsan,  které patrně vzniklo z latinského cursa (výprava, vpád, nájezd). Korzáři ze svého lupu získávali jen část,  ale z hlediska jejich „mateřské“ země byla jejich činnost legální. Další výhodou mohly být lodě vyráběné pro ně na zakázku.